ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ВЪВ ВАРНА

Римско къпане в днешно време


Подобно на всички самоуважаващи се римски градове, Одесос (съвременна Варна) е притежавала най-добрите обществени съоръжения за къпане, а огромните терми тук са виден, силен символ на плодовете и инженерните умения на римската цивилизация. Далеч от това, че са просто място за измиване, баните са неразделна част от градския живот. Баните са били място за общуване, правене на бизнес сделки, подслушване на най-новите клюки, почивка, четене и ядене. Всички прослойки на обществеността са били разрешени, въпреки че мъжете и жените са били допускани по различно време.
По-големи бани, като тази в Одесос, са имали зала за упражнения, където се е провеждало борба и други атлетични дейности, често придружени от музика.. Останките от тези плитки басейни все още могат да се видят във варненските терми, както и системата за пещи и отоплителни системи, които осигуряват подово отопление и топла вода.

Римски терми – върнете се в миналото за кратко


Добре запазените руини на римските терми, са другите забележителности във Варна от 2-и век са най-голямата в България и четвъртата по големина по рода си в Европа. На посетителите се позволява да се хвърлят около различните камери на комплекса и да се наслаждават на оцелелите парчета от модерните системи за подово отопление. Баните оцеляват в оригиналната си форма само за един век или два преди комплекса да бъде изоставен. Било е твърде скъпо да се поддържа, тъй като империята започнала да намалява.

Археологически музей

:


Изложбите в този огромен музей, най-добрите по рода си в България, включват 6000-годишни гривни, огърлици и обици, които се смятат за най-старото работещо злато в света. Ще откриете и римски хирургически инструменти, елинистични надгробни паметници и допирни разкопки, включително и мраморна плака, на гръцки, имената на завършилите училището в града за 221 г. сл. Хр. Всички експонати са добре обозначени на английски език с отличен обяснителен текст. На втория етаж има голяма колекция от икони.

Катедралата „Успение Богородично“ – символът на Варна


Варненската катедрала (1886 г.) е покрита със златни куполи. Забележителни стенописи(рисувани през 1950 г.) и цветни прозорци от витражи. Една от най-големите забележителности във Варна.

 

 

Природо-научен музей


Музеят представя флората и фауната на Черноморския регион, разделени на части, представляващи геологията, ботаниката, гръбначните и безгръбначните. Децата ще се насладят на колекцията от страховити лазещи паяци и скорпиони. Музеят се намира в северната част на Приморски парк, срещу Двореца на културата и спорта.

Национален военноморски музей – близко до плажа и нощните заведения


В Националния военноморски музей се намират няколко галерии с модели кораби и униформи. Котви, артилерия и хеликоптери могат да се видят с ръждясали тихи усещания в задната част на терена, а уважаваният военен кораб „Дръзки“, който торпирали турски кораб по време на Първата балканска война през 1912 г., е вграден в бетон.

 

Църквата „Св. Архангел Михаил


Църквата „Св. Михаил Архангел“ е основана през 1865 г. и е исторически значима като първото място, където са дадени религиозни служби на български език. Сградата съдържа и първото училище в Варна. Църквата е малка и осветена, но има някои хубави дървени икони. Църквата е една от по-малко известните забележителности във Варна.

 

 

Красивата църква Свети Николай

 

 

, точно в центъра на града, си заслужава да бъде посетена заради нейните светещи стенописи. Тя винаги е заета и е популярно място за сватби.

 

Православна църква в Свети Атанасий

 

Красивата църква Свети Атанас е с изглед към римските терми. Започвайки от 1838 г., той разполага с много икони и сложен епископски трон.

 

 

Планетариумът на Коперник – вижте падаща звезда и си пожелайте нещо


Варненският ретро планетариум е красива сграда със собствени правомощия, въпреки че през нощта презентациите (представления започват от 17:00 от понеделник до събота) са само на български език. Офисът за билети се отваря 30 минути преди началото на шоуто. Сградата се намира в централната част на

 

 

Приморски парк – приятно място за разходка на всички варненци

Аквариум


Разположена в сграда с изкуствена деко-праскова, градският аквариум си заслужава да видим резервоарите, пълни с морски кончета, пирани и конгрелни змиорки, както и някои обитатели от дълбините на Черно море, макар че не очаквайте мултимедийно преживяване има много малко етикетиране на английски език.

 

 

Варненски исторически музей – малко в час по история и после малко забавления.


Варненският музей на историята на градската история обхваща периода след независимостта от 1878 до 1939 г. с макети на отдавна от 20-те години магазини и офиси, колекции от фотографии и пощенски картички и принадлежности от местни занаяти като варене и печат.

 

ИСТОРИЯ НА ВАРНА

През 585 г. пр.н.е. гърците от Милет се заселват в района на съвременната Варна, основавайки града Одесос, който процъфтява като основен търговски център, поета от римляните през 2 век от н.е.

Градът се превръща в ключово пристанище под византийците и придобива модерното си име Варна (вероятно от думата „вода“) по време на Първата българска държава (681-1018 г.). Варна е била използвана от британските войски като пристанище по време на Кримската война (1853-56), след което Турция е позволила на своите съюзници Великобритания и Франция да продават продуктите си в цялата Османска империя, което прави Варна отново един голям търговски център.

През 1866 г. е изградена железопътна линия между Русе и Варна, осигуряваща директен маршрут от Дунав до Черноморското крайбрежие, а Варна става основен корабостроителски център и пристанище. През 1921 г. Варна е създаден като първият морски ваканционен курорт в България, а статутът му като лятна детска площадка на страната се укрепва от основаването на Международния фестивал през 1926 г., който оттогава насам е силен.

ДНЕШНА ВАРНА

Третият по големине град и морска столица на България, Варна е най-интересният и космополитен град на брега на Черно море. Комбинация от пристанищен град, военноморска база и морски курорт, това е привлекателно място да избягаш за няколко дни и да посетиш всички забележителности във Варна. Пълна с история, но напълно съвременна, с огромен парк, в който да се разхождаш и дълъг плаж да се излягаш и наслаждаваш. В центъра на града ще откриете най-големия комплекс за римски бани в България, археологически музей, както и оживена културна и ресторантска сцена.

ЕТИКЕТ на ВАРНЕНЦИТЕ

• Поздрави: Варненци са учтиви и малко резервирани на първите срещи, така че ръкостискането е най-подходящо.
• Личното пространство: Варненското отношение към личното пространство е по-спокойно от някои други градове. Хората могат да се приближат внимателно, когато говорят с вас, или да се присъединят към масата ви в претъпканите ресторанти.
• Подаръци: Цветя и бутилки спиртни напитки са добре приети от варненските домакини, ако имате достатъчно късмет да бъдете поканени на вечеря.
• Плащане и бакшиш: Закръгляването на сметка или оставянето на 10% от общата сума е стандартна практика за оставяне на бакшиш.
• Обществен транспорт: Във Варна се смята, че е много лоша форма да не се отказвате от вашето място за бременни или възрастни хора

Пиене и нощен живот

– малко релакс след толкова забележителности във Варна

Най-модерните барове на града се намират по протежение на плажната ивица на Крайбрежна алея в Приморски парк, въпреки че много от тях съществуват само през летните месеци. За да намерите епицентъра на този плажен нощен живот, влезте в парка в южния край на бул. Сливница и слезте по стълбите. Много места работят през деня като морски курорти и се превръщат в клубове след залез слънце.

ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ СЕ НАМИРАТ ИЗ ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАДА, където има доста места за нощуване.
НАСТАНЯВАНЕ И НОЩУВКИ ВАРНА

Варна няма недостиг на настаняване, въпреки че по-добрите (или най-малко централните) места стават много заети през летните месеци.

12 забележителности във Варна, които трябва да посетите .
4.8 (96%) 5 Гласа
Categories: Нощувки

Leave a Reply